Restauracje Oferty Specjalne - Artykuł - Jak nie z tej epoki

Restauracje

Polecamy obiekty bankietowe


ZOBACZ STRONĘ www.wroclaw.bankiety.pl

Jak nie z tej epoki

 

Jak nie z tej epoki

www.freedigitalphotos.net

Tuż obok głównego wejścia do ratusza, na Rynku, Wrocław kryje istną perłę wśród restauracji. To restauracja Pod Fredrą. Po wejściu do niej ma się wrażenie, że zmieniło się co najmniej epokę, jeśli nie cały świat. Dębowe loże i stoły, otoczone masą bibelotów, suszonych ziół i zbóż przywodzą na myśl wiejską, ale bogatą, chatę. Bardzo solidnie wykonaną i przytulną, zapraszającą do zatracenia się w jej wnętrzu i w czasie. Bo tu czas płynie zupełnie nieliniowo.

Obserwując wrocławski Rynek, kosztując typowo polskich dań, na które przepisy sięgają pamięcią naszych babć i prababć, można posłuchać muzyki na żywo. Obsługa jest tak dyskretna, że prawie niezauważalna. Wszystko to sprawia, że restauracja przestaje być miejscem publicznym, a staje się swojska, jakby domowa. Czy zatem jest to miejsce, gdzie można zorganizować bankiet? Oczywiście.

Restauracja składa się z kilku sal, które łącznie mogą pomieścić 130 osób. Dodatkowo do lóż można dostawić większe stoły, które można dowolnie przesuwać i ustawiać. W okresie letnim do dyspozycji gości jest również ogródek, który zwiększa liczbę miejsc o kolejne 120. Właściciele każdą ofertę traktują indywidualnie, więc cena każdego zorganizowanego bankietu będzie inna, zależna od wymagań i życzeń klienta. Mając za cel oczarowanie gości pięknym Wrocławiem, miastem krasnali i piękna, nie można sobie wymarzyć lepszego miejsca na bankiet.

Bankiety Wrocław

 

Przepisy kulinarne

Gnocci w sosie grzybowym z szpinakiem

13.12.2017, kuchnia włoska

Gnocci w sosie grzybowym z szpinakiem - sposób przygotowania: Gnocci ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem kostki Knorr. Pokrój pieczarki, czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Na oliwie smaż cząstki pieczarek, czosnek i cebulę. Do podsmażonych warzyw wlej Sos Śmietanowo-Grzybowy Knorr.

Gnocci w sosie grzybowym z szpinakiem

czytaj więcej >>

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasteczka imbirowe13.12.2017, kuchnia polskaczytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gulasz wołowy13.12.2017, kuchnia francuskaczytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LASAGNE ze szpinakiem13.12.2017, kuchnia włoskaczytaj więcej

Typy kuchni

Kuchnia polska

Kuchnia polska nie jest tworem jednolitym. Bardzo trudno wyodrębnić to, co należy do tradycji polskiej kuchni, a co jest naleciałością kulinarną innych państw. Nie da się rozpatrywać jej przeszłości bez wzięcia pod uwagę różnych nurtów, które ją kształtowały.

Chcąc zgłębić historię polskiej kuchni, należy zdawać sobie również sprawę z tego, iż wpływ na jej obecny kształt czytaj więcej

Kuchnia staropolska

Mianem kuchni staropolskiej zwykło się określać to, co działo się w kulinariach Polski do końca XVIII w., dopóki istniała państwowość polska. Rozdzielenie na kuchnię staropolska i polską ma swoje uzasadnienie, bowiem kuchnia staropolska była zupełnie inna od tej, jaką znamy współcześnie.

Wraz z rozwojem świadomości historycznej i kulinarnych zdolności Polaków, wzrasta zainteresowanie czytaj więcej

Kuchnia francuska

Francuzi uznawani są za jednych z najlepszych kucharzy na świecie, a francuska kuchnia postrzegana jest jako lekka, ale bardzo smaczna. Francuskie dania to synonim nie tylko wyjątkowego smaku – wielu potrawom przypisuje się również rolę afrodyzjaków. Ile w tym prawdy?

Podstawową cechą francuskiej kuchni są lekkostrawne, ale sycące i smaczne posiłki. Są one spożywane o określonych czytaj więcej

Kuchnia włoska

Gdy myślimy o kuchni włoskiej, od razu nasuwają nam się dwa skojarzenia: pizza i pasta, czyli makaron. Właśnie z tych dwóch potraw słynie kuchnia włoska, uważanie jednak, że Włosi żywią się jedynie pizzą i makaronem, jest dużym uproszczeniem.

Kuchnia włoska jest bardzo wdzięczna dla kucharzy, bowiem bazuje na prostych składnikach – produktach mącznych, oliwie, warzywach, czytaj więcej

Kuchnia chińska

Kuchnia chińska kojarzona jest powszechnie z trudnymi do wymówienia nazwami potraw, sajgonkami oraz specyficznym smakiem, którym zyskuje swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. Jaka naprawdę jest kuchnia chińska?

Okazuje się, że nie jest łatwo jednoznacznie scharakteryzować kuchnię chińską. Chiny są dużym krajem, położnym na rozległym terytorium. Ogromny obszar, czytaj więcej

 

Polecamy restauracje

Partner Serwisu

restauracje z rabatem

Aktywność na Forum

PRZEJDŹ NA FORUM